15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinNevastuica - un carnivor simpatic

Nevastuica – un carnivor simpatic

Nevastuicile sunt animale domestice si au diferite culori: alb, argintiu, ciocolatiu etc. Au o greutate aproape ca a unei pisici, femelele fiind mai micute.


Nevastuica este un animal domestic prin definitie – nu exista nevastuici salbatice decât in nordul Americii, dar si ele au fost lasate in salbaticie de om, nu sunt periculoase, iar instinctele de vânator le lipsesc cu desavârsire. Daca va hotarâti sa „adoptati“ o nevastuica si aveti de unde sa o achizitionati, este o alegere buna. Sunt animale vioaie, se ataseaza repede de om si nu pun mari probleme in ingrijire. Insa, la cresterea in bune conditii a unei nevastuici sunt câteva lucruri de care trebuie sa se tina seama.


Nevastuica, amatoare de alune si banane


Nevastuica are nevoie de o hrana bogata in proteine si este preponderent carnivora. Puteti sa-i dati si hrana uscata pentru pisici, dar atentie la concentratia de proteine (sa fie peste 32%), iar cantitatea de magneziu sa fie scazuta. Nevastuicile nu au nevoie de mult magneziu in alimentatie. Sunt mari amatoare de alune, popcorn nesarat, banane si unt de arahide. Aceste alimente insa nu constituie masa lor zilnica, sunt doar desertul, care nu trebuie atribuit in cantitati mari. Sub nici o forma nevastuicile nu trebuie sa manânce ciocolata sau produse cu cofeina, s-ar putea sa „cerseasca“, dar nu va lasati impresionati. Desi pe oameni nu-i afecteaza consumul de ciocolata, nevastuica s-ar putea sa aiba neplaceri.


Cum ii taiem unghiile si cum ii facem baie


Taiatul unghiilor este o problema, dar se rezolva daca o „pacalim“. Puneti pe abdomenul nevastuicii câteva picaturi de suc de banana sau orice alt fruct care-i place, apoi aratati-i locul si, cât timp ea isi va linge incântata burtica, ii puteti taia unghiile. Baia se face o data la o luna. Daca nu gasiti sampon special pentru nevastuici, orice sampon pentru copii sau pisici este bun, dar aveti grija la ochi si la nas. Niciodata nu scufundati nevastuica in apa cu totul.


Vaccinari si alte masuri de precautie


Ca si câinele sau pisica, si nevastuica trebuie dusa la control si vaccinata periodic. Când nu sunteti acasa, nu o lasati libera, ci construiti sau cumparati o cusca speciala, unde sa stea cât timp nu este supravegheata. Nevastuicile au obiceiul sa se ascunda in cele mai ciudate locuri si au o placere nebuna sa sape. Tineti ghivecele cu flori departe de ele sau cumparati o solutie cu gust neplacut si puneti pe lucrurile pe care le roade, astfel se va dezvata de proastele obiceiuri. De regula, fiind un animal inteligent, va invata ca nu are voie sa roada sau sa muste in momentul in care ii spuneti „nu“, dar daca este incapatânata si nu asculta treceti la masuri. Aveti grija când mergeti prin casa sau când va asezati – sunt vioaie si jucause si pot aparea ca prin farmec acolo unde nici nu va asteptati. Animale curioase din fire, nevastuicile vor cerceta toate cotloanele din casa. In spatii largi nu au simt de orientare, asadar, daca aveti curte si va lasati nevastuica libera, este mai sigur sa-i puneti o lesa lunga – astfel veti fi scutiti de surprize neplacute. De asemenea, orice nevastuica este mare amatoare de ros si, prin urmare, nu-i lasati la indemâna jucarii din plastic decât daca vedeti ca nu le inghite.


Nevastuicile, predispuse la raceala


Cel mai adesea, nevastuicile se imbolnavesc de gripa. Atunci au nevoie de multa odihna si apa – dar nu rece. Nevastuicile nu trebuie expuse la temperaturi prea ridicate, se deshidrateaza foarte repede – vara aveti grija sa stea la umbra, intr-un loc ventilat. Nevastuicile sunt animale foarte vioaie, le place sa se joace pâna când cad de oboseala – la propriu. Traiesc sase – noua ani si in tot acest timp sunt la fel de vioaie. Daca observati ca nevastuica dumneavoastra este molesita mai mult de o zi, sigur ceva nu este in ordine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS